Serpentestraat

Beschrijving

Zijstraat van Marktplein, reeds druk bebouwd in de 17de eeuw (zie 17de-eeuwse figuratieve landmeterskaart). Oorspronkelijke rooilijn en wegtracé grotendeels bewaard met uitzondering van bouwblok palend aan Driehoekstraat. Dit gedeelte moest wijken voor de straatverbreding in 1903. Van de oorspronkelijke bebouwing resten weinig sporen. Meeste gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw (zie nummer 10) of de eerste helft van de 20ste eeuw grondig aangepast. Nummer 27, een verankerd breedhuisje van twee bouwlagen en vier traveeën met twee blinde vensters op de bovenverdieping onder zadeldak (pannen) is restant uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Nummer 3 vertoont typerende gevelopbouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, identiek aan Marktplein nummer 3, 13.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1221.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 727, 796.