Ommegangstraat

Beschrijving

Vanaf het eind van de Sint-Apolloniastraat in de dorpskern van Elst leidend tot de Gentsestraat. Straatbenaming wellicht verwijzend naar de ommegang van kerk en wegkapelletjes te Elst, door bedevaarders bij de verering van de Heilige Apollonia, patrones van de kerk. Verdwenen wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw (zie de Ferrariskaart van 1771-78), was gelegen aan de afgesneden straatbocht nabij de Gentsestraat.

Eveneens aan het laatste deel van de straat, buiten het dorpscentrum gelegen gemeentelijke begraafplaats; nieuw aangelegd in 1938 ter vervanging van het afgeschafte kerkhof rond de kerk. Achteraan in de as van het middenpad opgestelde calvarie van 1939. Betonnen kruis (Christusbeeld verwijderd) op gemetste bakstenen voet met jaartal 1939 in de cementering met imitatiebreuksteenvoegen van de voorzijde. Flankerende stenen beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Johannes op hoge gecementeerde sokkel met schijnvoegen.

Heilige Annakapel, gelegen binnen de begraafplaats aan de straatkant, links van het ijzeren toegangshek aan overhoekse bakstenen hekpijlers. Rechthoekige bakstenen wegkapel met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak, volgens kadasterarchief van 1939. Voorgevel van rode bakstenen met verwerking van gele bakstenen en hardsteen; topgevel op schouderstukken, deels schuilgaand onder klimop. Rechthoekige deur onder hardstenen latei ingeschreven in verdiepte rondboog. Groengeschilderde vleugeldeur met balusters in de beide deurlichten. Altaarblad met verhoog en beeldje van Heilige Anna met kind Maria op centrale beeldsokkel.