Wielendaalstraat

Beschrijving

Zijstraat van de hoofdas Ronse-Ninove, waarvan het tracé minstens tot de 17de eeuw (zie 17de-eeuwse figuratieve landmeterskaart) opklimt. Huidig uitzicht van het eerste straatgedeelte bepaald door hedendaagse doorsnee-architectuur. Verder van het dorpscentrum verwijderd, oostzijde bebouwd met arbeidershuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, westzijde met rijhuizen en winkelpanden in baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken van de jaren 1940-1960 (nummer 59-69). Nummer 69 van 1946 naar ontwerp van architect L. De Pessemier (Nederbrakel) is het gaafst bewaard met zijn kenmerkende licht overkragende bovenverdieping geleed door lisenen en zijn verdiepte muuropeningen in de spaarvelden.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos 1945-1946, nr. 1946/18.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 1221.