Borstekouterstraat

Beschrijving

Doorkruist de gemeente van het zuidwesten naar het noordoosten, leidend van de Zuidlaan over de dorpskern en de spoorweg naar de Zwalm, tevens gemeentegrens, naar de Paddestraat in Velzeke. Ter hoogte van de mooi ingeplante parochiekerk heeft de gekasseide straat de vorm van een met vier linden beplant dorpsplein met goed bewaard dorpsgezicht met voornamelijk eind 19de- en begin 20ste-eeuwse bebouwing. Ten Noordoosten van kerk, dieperliggende "waterkersgracht" gevoed door een hogerop gelegen bron of de zogenaamde fontein in de Fonteinstraat, commercieel uitgebaat sinds 1927.

De bebouwing in de buurt van het gesloopte station op de spoorlijn Oudenaarde-Zottegem van 1868, dateert slechts uit het vierde kwart van de 19de eeuw en voornamelijk uit begin 20ste eeuw. Het laatste gedeelte van de straat voorbij de spoorweg maakt deel uit van L van de Paddestraat in Velzeke.

Ter hoogte van nummer 10, kruisbeeld, oorspronkelijk houten kruis, op dezelfde plaats heropgericht in 1936 van beton, geschonken door de kasteelheer en burgemeester A. Iweins d'Eeckhoutte, in 2000 hersteld.

Op hoek met Huttegemstraat, kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Salette. Bij de heraanleg en verbreding van de straat in 1951 werd de oude kapel van 1866 gesloopt en in 1952 vervangen door een nieuwe bakstenen kapel onder zadeldak (pannen) met van 1952 gedateerde steen in de geveltop. Plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Salette met de twee herderskinderen.

• Roborst, Pastorie, Liber Memorialis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen