Rozebekeplein

Beschrijving

Gekasseide straat rondom de kerk en ommuurd kerkhof, samenloop van drie straten. Huidige omringende bebouwing uit de 20ste eeuw, meestal de eerste helft van de 20ste eeuw. Aan de noordzijde aaneengesloten bebouwing met dorpshuizen-cafés en voormalig gemeentehuis in een eenvoudige baksteenarchitectuur van circa 1935.

Ten zuidwesten van de kerk, bij een bron naast de voormalige kloosterschool, zogenaamd "Vredesteen", merkwaardig gedenkteken in art-nouveaustijl naar ontwerp van F. Van Severen (Dendermonde), naar verluidt gebouwd in opdracht van de zusters van het klooster, ingehuldigd in 1919. Reliëf met Mariabeeld en mozaïek met vermelding "O.L.Vrouw van Vrede". Eronder, arduinen steen met vrijwel onleesbare inscriptie "gij die aan deze bron vereerd/ het heiden volk hier hebt bekeerd/ aanhoor nu mij, die voor u kniel/ sta steeds mij bij en red mijn ziel", ook twee bronzen plaatjes "regina pacis", "ora pro nobis" en later aangebrachte gedenksteen voor twee slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Auteurs: Lanclus, Kathleen