Lozermolenstraat (Kruishoutem)

Beschrijving

Landelijke weg in de wijk Marolle, oorspronkelijk leidend naar de zogenaamde Lozermolen op Huise-Lozer. Verschillende thans verbouwde hoeven, onder meer zogenaamd "Goed te Waelbroeck", een site met walgracht teruggaand tot de 15de eeuw, in 1702 in bezit van het klooster van Sion in Oudenaarde.

Aan de hoek met Deinsesteenweg. Gesubsidieerde Vrije Basisschool,(nummer 1) opgericht in 1881, thans met vernieuwde voorgevel en behouden achtergevel met typische brede vensters met roedeverdeling en ijzeren I-lateien.

Sinds 1926 begin van de straat gedomineerd door het bakstenen volledig ommuurde kloostercomplex van de paters Passionisten met kerk gewijd aan Sint-Gabril.

Aan de hoek met Marolleweg. Grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Kunstmatige grot, opgericht in het Mariajaar 1954, uitgevoerd door "Ach. De Moor, Deinze" (zie inscriptie) in ommuurd terrein beplant met Rode Beuken. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw in nis en van Heilige Bernadette ervoor in plantsoen.