Heufkensstraat (Sint-Denijs-Boekel)

Beschrijving

Lange straat met kronkelend tracé leidend van de dorpskern, Vredesplein, naar het spoorwegstation in het noorden van de gemeente op de grens met Nederzwalm-Hermelgem.

De lijn Kortrijk - Brussel werd alhier aangelegd in 1868, het 19de-eeuws stationsgebouw werd gesloopt in 1983 en in 1985 en vervangen door een nieuw, sedert 1993 enkel halteplaats. Het voormalige magazijn tegenover het station is het enige restant van de oude stationsinfrastructuur van 1868.

Zonder nummer (naast nummer 34). Witgeschilderde bakstenen wegkapel onder zadeldak (pannen), volgens kadasterarchief vermoedelijk van circa 1931. Puntgevel bekroond met ijzeren kruisje. Binnenin vloer bedekt met tweekleurige cementtegels met geometrisch patroon; beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op eenvoudig altaarblad.

• DE NOYETTE G. - HOEBEKE M., Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 1994, p. 67.
  • DE SCHINCKEL Y., Sint-Denijs-Boekel, Zwalm, s.l., 1994, p. 167-171.