Molendamstraat (Ouwegem)

Beschrijving

Genoemd naar de twee windmolens die voorheen langs de weg van de Ouwegemsesteenweg in Zuidelijke richting naar Ouwegemkouter en Huise liep. Aan de noordzijde stond tot 1940 een houten korenwindmolen en rosmolen, zogenaamde Snuifmolen of Molen Van oost, reeds vermeld in de 16de eeuw en eigendom van de heren van Ouwegem, in 1905 bezit van nijveraar G. Van Oost. Schuin ertegenover stond tot 1880 een houten oliewindmolen gekend als de Molen Dhondt naar de eigenaar in het tweede kwart van de 19de.

Op de plaats van laatstgenoemde molen werd circa 1880 door de familie vander Eecken de huidige Katholieke kleuter- en meisjesschool gebouwd met circa 1890 toevoeging van een kloosterhuis door de familie della Faille d'Huysse (nummer 8, 8A).

Ertegenover gewit bakstenen wegkapelletje met getraliede rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder stolp.

• VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 217-219.