Oudenaardsesteenweg (Wannegem-Lede)

Beschrijving

Deel van de steenweg Deinze-Oudenaarde, rechtgetrokken in 1777, ten westen van Wannegemkouter met een verspreide landelijke bebouwing (onder meer nummer 42, met jaarankers 1813 doch recent verbouwd) en enkele herbergen zoals 't Kruisken, Het Zwarte Gat, later zogenaamd 't Strop, 't Nieuw Strop.

Aan de hoek met Nokerepontweg, Kruisbeeld tegenover herberg "'t Kruisken", geplaatst in 1947-48 door de "Vrienden van het Kruis" uit Gent ter vervanging van een klein kruisbeeld aan een populier. Monumentaal houten kruis onder houten afdakje op arduinen sokkel met opschrift: "Wat is 't/ dat ik/ nog had/ moeten/ doen en niet/ gedaan heb". Christusbeeld in gewapend beton, vervaardigd door A. De Moor.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 1212.
  • GOEMINNE L. - DE BEL R., Kruishoutem In oude prentkaarten 1900-1940, Kruishoutem, s.d., p. 121.