Sint-Truiderstraat

Beschrijving

Eén der invalswegen van de stad, uitmondend op de westzijde van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Thans verkeersvrije winkelstraat.

Oorspronkelijke Kruisstraat (1322: vicus crucis). De herkomst van deze benaming is niet duidelijk. De straat leidde naar de Kruispoort, aldus vermeld sinds 1448. Deze eerste poort werd afgebroken bij de ontmanteling van de stad in 1476, heropgebouwd in 1515 en volledig gerestaureerd in 1568. In 1673 werd ze door de Fransen opgeblazen. In 1723 op bescheidener schaal heropgebouwd, en in 1873 afgebroken. Ze fungeerde als stadsgevangenis. In het huis nummer 5 werd in 1904 een goed bewaard hypocaustum opgegraven, mogelijk behorend tot de thermen van de stad.

Het pleintje, halverwege de straat, aan het begin van de Nieuwstraat is de voormalige schapenmarkt.

De doorsnee-architectuur bestaat uit eind 19de-eeuwse eclectische breedhuizen van twee of drie traveeën en twee of drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak. Bepleisterde of gecementeerde bakstenen lijstgevels vrijwel alle voorzien van getoogde vensters. Gewijzigde benedenverdieping met recente puien. Nummer 21 en 41 behielden hun oorspronkelijke puien.