Putstraat

Beschrijving

De straat was in de middeleeuwen de invalsweg voor het verkeer vanuit Luik. Vermeld vanaf 1385 en genoemd naar een put die er zich bevond. De straat verbond de markt met de Steenderpoort (1344: porta lapidea), die uitgaf op de huidige Koninksemsteenweg.

Het gedeelte van de Putstraat tussen de Jekerstraat en de Steenderpoort noemde oorspronkelijk Steenstraat; laatstgenoemde benaming duidt op de hoge ouderdom van dit weggedeelte. Samen met de Koninksemsteenweg maakte het deel uit van de Romeinse heirbaan Tongeren-Bavai.