Stationsstraat

Beschrijving

Deel van de circa 1840 aangelegde nieuwe steenweg Ronse-Berchem. Hoofdas van Berchem, eertijds gedeeltelijk zogenaamde Hoogweg en Kerkstraat, voornamelijk gekenmerkt door 19de-eeuwse bebouwing van het stedelijke type. Nummer 20, voormalig hotel zogenaamd "Sint-Georges, op plaats waar vanaf de 16de eeuw opeenvolgend herberg en hofstede zogenaamd "Sint-Joris" stonden, thans apotheek, herenhuis met vereenvoudigde en gedecapeerde gevel. In 1892 werd het kerkhof ingewijd dat gesloten werd in 1922 en verdween in 1925. Het huidig kerkhof ligt langs de Oudenaardebaan.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja