Ronse Baan

Beschrijving

Onderdeel van de steenweg Ronse-Berchem over Kwaremont, aangelegd circa 1840, laatst verbreed in de tweede helft van de jaren 1960.

Aan de westelijke baanzijde, ter hoogte van de kerk van Kwaremont en aan de rand van het Kerkebos, lager dan het wegdek staande Mariakapel. Gewitte rechthoekige bakstenen wegkapel op breukstenen plint en onder overstekend leien zadeldak. Rechthoekige natuurstenen herinneringssteen met opschrift in beide zijgevels: links vermeldt onder andere als bouwjaar Mariajaar 1954 en bouwheer pastoor De Gendt, rechts bouwkundige A. Mas en Fr. Coppens. Opvallende overstek met dakruitertje en decoratief houtwerk boven voorpuntgevel. Gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op hoge neogotische houten sokkel tussen dito knielbanken.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen, nr. 3232, 3263.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja