Neerstad

Beschrijving

Voorheen zogenaamde Grijkoort. Zone aan de Schelde met aangepaste oude bebouwing met verschillende bouwsporen en vlechtingen. Nummers 9, 11 en 13, eenheidsbebouwing, drie huisjes van twee traveeën onder mansardedak en met centrale deur. Nummer 70, een laag boerenhuisje, bewaart houten ankers. Eind jaren 1880-begin jaren 1890 werd er een sas gestoken dat verdween in jaren 1920. Aan het vroegere veer en loskaai bevindt zich een voormalige hoeve uit midden 19de eeuw met latere aanpassingen (nummer39), thans gedeeltelijk aangepast tot taverne zogenaamde "Carpe Diem", en achterin gelegen grootse opslagruimte van de vroegere ijzergieterij en olieslagerij Van Coppenholle, later gebruikt door "OVIOR bvba".

• DE KEYZER B., De Lange Weg naar Kluisbergen, Bijdrage tot de historie van Kluisbergen: Bergen - Ruien - Kwaremont - Zulzeke, II, s.l., 1978, p. 327-328.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja