Zuidstraat

Beschrijving

Nieuwe straat geopend tussen de Grote Markt en de Olifantstraat als verbinding tussen de oude binnenstad en de nieuwe stationswijk, volgens goedgekeurd plan van 7.03.1871, gewijzigd en verbreed volgens plan van stadsarchitect F.A. Bruneel, goedgekeurd bij KB van 27.05.1875. Verkaveld vanaf de jaren 1880. Centrale as met voornamelijk residentieel karakter met herenhuizen van de grote textielfabrikanten, onder meer van de familie Portois (gesloopt) en Degand-Dopchie. In 1888 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester Ephrem De Malander de "Patria" gebouwd, het lokaal van de franstalige katholieke partij, een imposant neogotisch complex waarvan thans enkel nog de feestzaal rest (nummer 10). Straatbeeld onder meer nummers 22-36 bepaald door bakstenen rijhuizen in eenheidsbebouwing met kenmerkende getrapte dakvensters gebouwd in de jaren 1880 door aannemer V. Lagache-Dumont. Voorts enkelhuizen met bepleisterde of beraapte parementen onder meer nummers 29, 37, 50, 55, op de begane grond veelal verbouwd tot winkelpui. Onpare straatzijde (nummer 19) bepaald door de in 1958 vernieuwde stedelijke Muziekacademie (gesticht in 1867) en nieuwe Stortbaden naar ontwerp van architect R. Van Houtte.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 1; G. 12, G.13.
  • DECLERCQ G., persoonlijke notities.