Kegelkaai

Beschrijving

Deel van de oude losweg langs de Molenbeek met bochtig tracé van Steenbrugge (Aimé Delhayeplein) tot de Watermolenstraat met oude Kapittel- of Kerkhofmolen, afgebroken in 1890. Ter zelfder tijd overwelving van de beek en aflijning van de straat en driehoekig pleintje volgens goedgekeurd plan van 10.09.1894. Zuidelijke straatzijde vroeger met voornamelijk achterbouwen van de Wijnstraat. Oudste bebouwing met bepleisterde of beraapte beschilderde parementen met twee bouwlagen en zadeldak opklimmend tot eind 19de eeuw onder meer nummers 5, 7, 9, 18, 20.

In de knik van de straat, elektriciteitscabine in een decoratieve baksteenarchitectuur verrijkt met witte banden en boogfriezen, volgens bouwplan gebouwd door de "Société d' électricité de l'ouest de la Belgique" in 1922.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1922. 1.7-31.12.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen