Jean-Baptiste Guissetplein

Beschrijving

Driehoekig pleintje op de oude samenloop van de vroegere wegen naar Ath en Saint-Sauveur, opnieuw afgelijnd in 1865 bij het aanleggen van de Stationsstraat in het verlengde van de Abeelstraat. Tot 1842 stond hier een houten korenwindmolen, zogenaamde "Lejour molen" in een landelijke omgeving.

Straatnaam naar de industrieel (Usine du Vieux Moulin, later Guisset Frères) en eerste voorzitter van de in 1898 op het plein opgerichte vroegere Handelskamer.

Slechts deels behouden 19de-eeuwse bebouwing. Naar verluidt werden verschillende huizen (nummers 2 tot 6) gebouwd door steenkapper E. Cuvelier.

• CUVELIER P., mondelinge gegevens.