Hoogstraat

Beschrijving

Straat in de oude binnenstad met tot 1780 bewaarde zogenaamde "Stenen Poort", of Doornikse poort de enige stadspoort, gebouwd tijdens de godsdiensttroebelen en die niet gesloopt werd na 1583. Met afbraakmateriaal werd de herberg en latere brouwerij "De Sterre" gebouwd. Deels behouden voornamelijk 19de-eeuwse bebouwing met bepleisterde en beschilderde bovenverdieping en aangepaste winkelpuien, onder meer 6 tot 18. Sloping van de zogenaamde "Patronage" een imposant neogotisch gebouw, om plaats te ruimen voor een warenhuis en sloping van nummers 32 tot 36/ Fostierlaan nummer 1 in 1992 voor een vrijstaand appartementsgebouw.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen