Elzeelsesteenweg

Beschrijving

Grote rechte steenweg, aangelegd circa 1838, in het verlengde van de Elzelestraat, vanaf de spoorwegviaduct met ijzeren liggers en art-nouveauleuning daterend van 1920 na de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog, naar Elzele (Ellezelles), provincie Henegouwen.

Op provinciegrens, zuilvormige arduinen grenspaal oorspronkelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw, na een verkeersongeval vervangen door een identieke grenspaal met de vermelding "Flandre Orientale/ Hainaut" ingebeiteld op banderollen.

Het overluifelde kruisbeeld op hoek met Kleine Heide werd vermoedelijk opgericht in opdracht van industrieel P. Dopchie in 1955.

Op hoek met Ooststraat, Onze-Lieve-Vrouwe-Vrouwekapelletje uit de tweede helft van de 19de eeuw. Witgeschilderd bakstenen gebouwtje onder zadeldak (roofing). Voorgevel tussen pilasters en voorzien van rondboogdeur met traliewerk. Opschrift op paneel boven deur, "Marie, Médiatrice des Graces, Protegez-nous".

In de straat twee types elektriciteitscabines uit interbellum; naast de voormalige fabriek Louis De Wael, cabine van 1923 en tegenover kasteel "Les Bruyères" cabine van 1935.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 3265/2.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1923. 1.1-30.6, Doos 1935. 1.5-31.5.
  • CAMBIER A., Een materiële getuige van de eerste steenweg naar Leuze uit de tijd van Maria-Theresia, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XLII, 1993, p. 11-13.