Decrolykoer

Beschrijving

Zogenaamd naar de bouwheer, de uit Frankrijk ingeweken textielfabrikant J.-B. Decroly, vader van de vermaarde pedagoog Dr. Ovide Decroly (1871-1932).

Thans nog eenzijdig bebouwd steegbeluik met smalle overdekte toegang in de Sint-Pietersnieuwstraat (nummer 26). Zes arbeidershuisjes van elk twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (leien), uit de jaren 1880. Verankerde, roodgeschilderde bakstenen gevels met geaccentueerde voegen; gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen, op de begane grond onder dito waterlijst. Aflijnende getrapte daklijst. Tegenover de huisjes gelegen berging of tuintje.

• DECLERQ G., Etude architecturale et historique de l'habitat renaisien au 19e siècle, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXIX, 1980, p. 138.