Beekstraat

Beschrijving

Van Bruul in het stadscentrum noordoostwaarts leidend naar de landelijke Savooistraat, het tracé volgend van de Molenbeek en parallel met de Ninovestraat. Straatbeeld voornamelijk bepaald door nijverheidsgebouwen en achterbouwen van de Ninovestraat.

In het begin van de straat, voorbij de eerste bocht, stond tot 1926 aan de Molenbeek de zogenaamde "Bruulmolen", een watermolen opgericht door de kapittelheren van Ronse in de 14de eeuw. Vermeld in 1418. Thans zijn ter hoogte van het verval in de beek nog nauwelijks sporen zichtbaar van de verdwenen korenwatermolen.

• EMMANUEL-M. (Br.) - MORA M., Eigen schoon, De watermolens van Ronse en wat er mee in verband staat, s.l., s.d., p. 49-53.
  • GADEYNE G., Inventarissen van archieven van kerkfabrieken (Oud Regiem), Deel II: Kapittelkerk en parochiekerken van Ronse, Brussel, 1979, p. 237.