Alexandre-Louis Vanhovestraat

Beschrijving

Straat getrokken circa 1850, goedgekeurd volgens KB van 10.05.1862 samen met de Jan van Nassaustraat in het zogenaamd "Sint-Cornelisveld", respectievelijk als verbinding van de kasteeldreef van het in 1823 gesloopte Kasteel van Ronse, met de vroegere Hoogstraat (thans Oswald Ponettestraat) en de Zonnestraat. Zogenaamd naar de vertegenwoordiger van graaf de Merode, laatste heer van Ronse eind 18de eeuw, "maire" van de stad tussen 1808 en 1813.

Nieuwe rooilijn aan pare straatzijde volgens KB van 25.09.1926. Heterogeen straatbeeld met voornamelijk burger- en arbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en verschillende industriële gebouwen (onder meer nummers 14, 16, mechanische weverij Georges De Graeve, opgericht in 1924, thans leegstaand) en scholen onder meer nummer 45, de voormalige Rijksmiddelbare school en nummer 36, achterin gelegen voormalige gemeentelijke jongensschool van 1906, in 1946 omgebouwd tot stedelijke vakschool A. Hullebroeck, in 1948 Rijkstechnische school, deels gesloopt in 1986. Behouden beeldbepalende blinde bakstenen muur met boogfries en bekronende hardstenen topstukken; spitsboogpoort onder waterlijst in rechtertravvee.

• Rijsarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. 604.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 49; G. 6.