Rijksweg

Beschrijving

Vroeger grote steenweg Oudenaarde-Ronse, aangelegd eind 18de eeuw volgens ontwerpplan van 1778 door rechttrekking van de oude zogenaamde "Ronsschen herweg". In het landboek van Leupegem van 1783 is al sprake van "den nieuwe Ronsschen steenweg". Deze baan werd nog plaatselijk rechtgetrokken en kreeg over het grootste deel van haar traject op Nukerke een verbreding tot viervaksrijweg in de periode eind jaren 1960 tot eind jaren 1970.

In het Zuiden, aan hoek Zeelstraat, site van de sinds het tweede kwart van de 20ste eeuw verdwenen houten korenwindmolen, zogenaamd "De Snibbe". Minstens sinds de tweede helft van de 18de eeuw bestaande windmolensite (zie onder andere de Ferrariskaart van 1771-78). Waarschijnlijk richtte A. De Backer circa 1835 op dezelfde molenberg een standaardmolen op; geveld door storm in 1898 en daarop vervangen door een houten molen afkomstig uit Wallonië. Molenbelt eveneens afgevoerd.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 832.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Landboek van Leupegem van 1783.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 55.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 29.

Auteurs: Verbeeck, Mieke