Nukerkeplein

Beschrijving

Dorpscentrumplaats op een heuvelkam ten oosten van de steenweg Oudenaarde-Ronse met vanuit de pleinhoeken vertrekkende verbindingsstraten. Jonge ingrepen zoals sloop van de bebouwing op de hoekpercelen met Nukerkestraat en Glorieuxstraat, onder meer van het oud gemeentehuis in 1974, gevolgd door aanleg van open parkeerplaatsen, deden in een recente periode ruimtelijk sterk afbreuk aan het voorheen vrij gesloten pleinkarakter. De centrale, verheven staande dorpskerk binnen gedeeltelijk ommuurd, ovaal omringend kerkhof, vormt nog slechts het enige sterk bepalende element van het dorpsplein, voornamelijk dankzij de opmerkelijke locatie. Afgezien van de pastorie ten zuidoosten tegenover de kerk komen enkel aan de Noordelijke pleinzijde nog een paar kenmerkende dorpshuizen voor.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke