Bosgatstraat

Beschrijving

Straatnaam ontleend aan de gelijknamige wijk. Kleinschalige landelijke bebouwing voornamelijk geconcentreerd in de buurt van Arthur Odevaertstraat. Wegterras tegenover nummers 19, 21, 23 met panoramische uitkijk op beekvallei aan westelijke straatzijde. Aan voornoemde afhellende straatkant opeenvolging van loodrechte aan de straat, dieper gebouwde boerenhuisjes zoals nummer 26 (met opvallende snoeivormen in de voortuin) en nummer 30 (overige veelal reeds sterker aangepast). Vroegere herberg zogenaamd "In het Boschgat", tot voor kort café zogenaamd "Bosterijst" en thans café zogenaamd "In den Engel" (nummer 23/ Arthur Odevaertstraat), enkel vermeldenswaardig als broeiplaats in 1788 van de boerenopstand te Schorisse, doch huidig huis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw; naast voordeur bronzen gedenkplaat herinnerend aan de in 1944 door de gestapo gefusilleerde Arthur Odevaert.

Andere straathoek met Arthur Odevaertstraat gemarkeerd door laat 19de-eeuwse bakstenen hoeve van het gesloten type (nummer 25); straatgevels met bewaard voorkomen doch binnenin sterk gewijzigd bij recente modernisering.

Ervoren, schuin ingeplant op straathoek, wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het derde kwart van de 19de eeuw. Sobere rechthoekige bakstenen kapel met leien zadeldak. Vernieuwde voorpuntgevel (midden 20ste eeuw ?) met bakstenen kruismotief boven rondboogdeur. Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind.

Auteurs: Verbeeck, Mieke