Fabriekstraat

Beschrijving

Genoemd naar een vroegere steenbakkerij van het derde kwart van de 18de eeuw, stopgezet in 1920 toen de kleilagen uitgeput waren. Vroeger deels Molenstraat, naar vroegere watermolen zogenaamde "De Meulen te Keye" of "De Keymolen", watermolen der Raverijen van 1571, vernield in 1940 en gelegen aan sedert 1952 drooggelegde Pareelvijver.

Smalle straat zuid-noord volgens bochtig verloop tussen Heerbaan en Oudenaardseweg, met losse landelijke bebouwing uit de eerste helft van de 19de eeuw, echter grotendeels vernieuwd: nummers 1 en 2; voormalige hoeven met losse bestanddelen, nummer 2 bewaart gedeeltelijk jaaranker .8.7.

• VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondisement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 237.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 42.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja