Schepen Dejonghstraat

Beschrijving

Voormalige Cuystraete, mogelijk duidend op "cuy" of leem in de ondergrond, later Koeiestraat, vlak bij de wallen gelegen, en tot het verdwijnen van de vesting een weinig belangrijke straat.

Thans vrij brede straat, voornamelijk bebouwd met 19de-eeuwse herenhuizen in neoclassicistische stijl, twee tot drie bouwlagen, en drie tot vier traveeën. De tuinen van de huizen met onpare nummers geven uit op de Tichelrij, waar zich de vroegere stadsomwalling bevond. De vroegste gebouwen in deze straat, en tevens markante elementen zijn het voormalig refugiehuis van de abdij Herkenrode (nummer 16) en het voormalig klooster der cellebroeders (nummers 20-24).