Luikerstraat

Beschrijving

Voormalige Brustemstraete, voor het eerst vermeld in 1260. Een der belangrijkste en oudste invalswegen van de stad. De straat loopt van de markt met een scherpe bocht (strategisch belang) naar de Brustempoort toe. Deze poort was de belangrijkste en best verdedigde vesting van de stad, gericht tegen Brustem, een vooruitgeschoven post van het graafschap Loon; de oorspronkelijke vesting werd door Karel de Stoute in 1467 afgebroken; onmiddellijk daarna werd echter begonnen met de bouw van het huidige poortgebouw, waarvan de onderbouw (twee verdiepingen) in de ondergrond nog bestaat; in de 16de eeuw werd dit gebouw aangepast aan het gebruik van vuurwapens. De poort werd in 1675 vernietigd bij de ontmanteling van de stad.

Thans drukke verkeersader en winkelstraat, die toch, op enkele uitzonderingen na, haar kleinschalig karakter heeft weten te behouden. De verspringende nok- en gevelhoogten verlenen het geheel een levendige indruk.

De gevelwanden zijn grotendeels samengesteld uit 19de-eeuwse burgerhuizen (meestal met twee tot drie traveeën en drie bouwlagen) en enkele fraaie 17de- en 18de-eeuwse exemplaren. Tot moderne winkelruimten omgevormde benedenverdiepingen.