Hamelstraat

Beschrijving

Secundaire straat, voor het eerst vermeld in 1282; naamgeving onduidelijk. Tot voor kort een vrij gaaf geheel, gevormd door de gevelwanden met kleinschalige tot ruimere woningen, thans op verscheidene plaatsen doorbroken door onaangepaste nieuwe bouw, en de storende bres in de straatwand naast nummer 8, afgesloten door een recente bakstenen muur, waar zich het huis bevond van S.M. Coninckx, aangeduid door een gevelsteen met opschrift: "Hier woonde Kanunnik/ S.M. Coninckx/ Vlaams dichter/ geboren den 6 aug. 1750/ en alhier gestorven/ den 14 april 1839".

Kronkelende straat met grote verscheidenheid van bebouwing, voornamelijk burgerhuizen; overwegende handelsfunctie; zij verbindt de Ridderstraat met de Houtmarkt.