Gootstraat

Beschrijving

Eerste vermelding in 1577: Goetstraete, ook Ghootstraete en de Ghoote. Smalle straat met onregelmatige rooilijn en verspringende nok- en daklijsthoogten, verbindt de Tiensevest met de Tiensestraat, en biedt een mooie doorkijk op de toren der Sint-Maartenkerk. De huidige gevelwanden zijn vrij heterogeen: een fraai voorbeeld van houtbouw, enkele eind 19de-, begin 20ste-eeuwse huizen, en een begin-20ste-eeuwse stadshoeve (nummers 8-10-12).

Enkele onaangepaste, recente gebouwen verstoren het geheel. Het einde der straat werd tot voor enkele jaren gevormd door een steeg, die de Gootstraat met de stadswal verbond; rechts van deze steeg bevond zich de Zouttoren ("Sautthorn", eerste vermelding in 1526), op de plaats van het huidige, zogenaamde huis "De Zoutkist".