Breendonkstraat

Beschrijving

Voormalige Nieuwesteenwegstraat, voor het eerst vermeld in 1448. Secundaire weg, die de twee grote invalswegen, de Staepelstraat (Tiensestraat) en Steenstraat (Diesterstraat) met elkaar verbond.

Vrij smalle straat waarvan de onregelmatige rooilijn de oude kern verraadt. Zij begint bij de Tiensestraat, naast de Sint-Maartenkerk. Vrij heterogene straatwanden, met voornamelijk burgerhuizen; grootschalige nieuwe bouw bleef beperkt tot enkele gevallen. De straat heeft weinig karakteristieke elementen, behalve de voormalige kapel van het seminarie aan het einde van de straat, en de noordgevel van de Sint-Maartenkerk.