Minderbroedersstraat

Beschrijving

Eertijds Vleminck- of Vlamingenstraat, sinds 1736 genaamd naar het minderbroedersklooster. Straat met bochtig verloop, ten oosten begrensd door de Demerstraat, ten westen door de circumeatus van Dorpstraat en Isabellastraat; duidelijke pleinvorming ter hoogte van het centraal gelegen kloostercomplex in de noordelijke straatwand, met ten zuiden de Schrijnwerkersstraat uitlopend op de minderbroederskerk.

De zuidelijke straatwand werd tot het vierde kwart van de 19de eeuw gevormd door talrijke vakwerkconstructies van twee tot drie bouwlagen, uit de 17de eeuw; thans 20ste-eeuws uitzicht met sterk storende nieuwe bouw van drie tot vier bouwlagen met winkelpuien; schaalvergroting naar de Demerstraat toe.

Gavere noordwand, beheerst door het minderbroedersklooster met voortuintje; overheersend burgerhuizen uit de 19de eeuw, met recente winkelpuien naar de Demerstraat toe.

• DE DIJN C.G. & WILMS M., Zichten van het oude Hasselt door P.M. Bamps (Kunst en Oudheden in Limburg, 13, St.-Truiden, 1975, p. 26, 66).
  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt), p. 144-147.