Maastrichterstraat

Beschrijving

Reeds vermeld in de 14de eeuw als "den alden steenwegh" en "straet die naar Tricht gaet"; de straat bestaat uit drie delen: "die Corte Trichterstraete" van de markt tot aan de Kleine Capucienenstraat, dalend naar de Helbeek; "die Rechte Trichterstraete", van de Kleine naar de Grote Capucienenstraat; "die Trichterpoorte", van de Grote Capucienenstraat tot aan de stadsvesten.

In zijn huidige vorm een vrij lange straat die de Grote Markt met de Maastrichterpoort verbindt; kronkelend verloop. Het eerste gedeelte, van de markt tot de Sint-Jozefstraat is een smalle, verkeersvrije winkelstraat met kleinschalige burgerhuizen, waarvan de begane grond werd gewijzigd, op een paar houten winkelpuien na; voornamelijk 19de-eeuwse gevels doch de meeste huizen hebben een oudere kern. Het tweede gedeelte, tot de Guido Gezellestraat, wordt thans gekenmerkt door de buitenschalige gebouwen der Twee Torenwijk; aan de overzijde burger- en herenhuizen uit de 19de en begin 20ste eeuw. Het derde gedeelte is een secundaire handelsstraat, met voornamelijk ruime, 19de-eeuwse burgerhuizen en enkele fraaie neoclassicistische herenhuizen; de straat is hier veel breder, en wordt gedomineerd door het volume van het refugiehuis van de abdij van Herkenrode; vrij veel storende nieuwe bouw (appartementsgebouwen). De straat in zijn geheel vertoont dus een heterogeen doch levendig beeld met sterk wisselende volumes.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 70-87.