Kortstraat

Beschrijving

Tijdens de 15de eeuw "Cortstraet"; tijdens de 16de eeuw, noordelijke helft "kerckhoiff". Kort straatje dat de Grote Markt met de Vismarkt en de Fruitmarkt verbindt, en vanaf eerstgenoemde een mooi doorzicht biedt op de Sint-Quintinuskerk. Onregelmatige rooilijn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbreed door afbraak van het hoekhuis "De Gulden Sleutel" gelegen aan de westelijke straatzijde en met voorgevel aan de Grote Markt. Vandaar dat de huidige westkant wordt ingenomen door de vrijwel volledige blinde langsgevel van het huis "De Koning van Polen", Grote Markt nummer 11. De oostkant van de straat wordt ingenomen door een viertal huizen met 19de-eeuws uitzicht, doch met vermoedelijk oudere kern.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 121.