Botermarkt

Beschrijving

Tot het eerste kwart van de 18de eeuw "die Suivelmerct", daarna Botermarkt; op de hoek bij het huis "De Drij Dragonders" stond de schandpaal, en ten oosten daarvan de visbank of "intensteen", voor de keuring van de ingevoerde vis, tot het midden van de 19de eeuw daar ter plaatse, thans in de begijnhoftuin.

In zijn huidige vorm een smal trechtervormig plein, dat de Demerstraat met de Zuivelmarkt verbindt, met vrij heterogene wanden, voornamelijk bestaande uit burgerhuizen uit de 19de en 20ste eeuw (drie tot vier bouwlagen); de meeste benedenverdiepingen werden omgevormd tot nieuwe winkelpuien.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hesselt) , p. 124-129.