Nederenamestraat (Nederename)

Beschrijving

Vroeger deels zogenaamd Stationsstraat, namelijk vanaf de grens met Ename aan de spoorlijn Kortrijk-Denderleeuw, en voorbij de Oudstrijdersstraat zogenaamd Aalstbaan, sinds 1965 Nederenamestraat. Onderdeel van de steenweg Aalst-Oudenaarde waarvan het tracé vanaf Oudstrijdersstraat richting Welden circa 1830 werd rechtgetrokken; oudste bebouwing van dit deel van de straat ten vroegste opklimmend tot eerste helft van de jaren 1830. Tussen de onderbroken lintbebouwing komen nog 19de-eeuwse dorpshuizen voor van één bouwlaag en rijhuizen van anderhalve en twee bouwlagen uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw, sommige met bouwdatum in jaarankers tegen de voorgevel zoals nummer 68 en nummer 70.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja