Beverestraat (Bevere)

Beschrijving

Noord-zuid-lopende straat in het verlengde van de Beverestraat op Oudenaards grondgebied, van de thans gedempte Coupure tot de parochiekerk Sint-Pietersbanden. Vanaf 1868-71 gedwarst door de spoorweg Kortrijk-Brussel, sinds 1988 op een verhoogde berm geplaatst. Het trechtervormig deel van de straat tussen de spoorweg en de Gentstraat werd voorheen Vrijheidsplein genoemd, het deel tot de kerk Dorpsstraat. Volgens een renteboek van 1586 was er op deze plaats een vijver, zogenaamde "Platte put", gebruikt als openbare drenkplaats. Via de Koestraat werd het vee dagelijks naar de gemene weide in de Donk geleid. Tot 1937 stond de zogenaamde "Kapellemolen", een houten oliewindmolen, op de hoek met de Koestraat. Behouden kleinschalige 19de-eeuwse bebouwing met talrijke aangepaste parementen en winkelpuien (onder meer nummer 36 (winkelpui), nummers 52-54, nummer 60 door jaarankers gedateerd 1754, nummer 62, door jaarankers gedateerd 1807, nummers 64-66 met mooie houten winkelpui). De herberg en afspanning met uithangbord "In den Olifant" met kapel op de hoek met de huidige Gentstraat werd in 1924 vervangen door een twee bouwlagen hoge eclectische baksteenbouw (zie Gentstraat nummer 62 gedateerd "anno 1924" in top).

• DE SMET M. - VERSMESSEN M., Herinneringen aan Bevere, Oudenaarde, 1978, p. 37.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede Band, XV, Gent, 1963, p. 7.
  • Oudenaarde in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja