Wijngaardstraat

Beschrijving

Oude straat, van de vroegere Beverepoort naar de oostelijke stadsomwalling. In 1295, stichting van klooster van de zwartzusters bij Beverepoort, in 1670 verlaten voor de uitbreiding van de stadsomwalling onder Vauban waarbij klooster naar Einestraat overgebracht werd. Oude kloostergebouwen deels gesloopt en deels in de vesting verwerkt als kazerne; volledig verdwenen in 1796. De kapucijnen vestigden zich vlakbij in 1609, hun klooster werd opgeheven in 1796, deels gesloopt of verbouwd tot privé-woningen. De kerk diende tot het vierde kwart van de 19de eeuw als lokaal van de Sint-Hermesgilde. Op de plaats kwam het jongenspatronaat (1905) en achterliggende vakschool (1935-36).

• HOEBEKE M., Oudenaarde, Belgische steden in reliëf, Plannen opgenomen door Franse militaire ingenieurs, XVIIe - XIXe eeuw, Brussel, 1965, p. 284.
  • VANDERSTRAETEN E., Recherches sur les communautés religieuses et les institutions de bienfaisance établies à Audenarde, depuis le XIIe siècle jusqu'à la fin du XVIIIe, I, Oudenaarde, 1858, p. 103-111.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja