Varent

Beschrijving

Schaars bebouwde deels gekasseide straat in het zuiden van Mater, tevens wijknaam. Van de steenweg Oudenaarde-Geraardsbergen hier zogenaamd Hauwaart, afdalend tot de grens met Maarkedal (Maarke-Kerkem). Melding van het toponiem Varent circa 1405. Volgens een archiefdocument van 1528 bestond er toen in de wijk een hoeve zogenaamde "Hof ter Varent", thans niet meer te localiseren maar mogelijk vroegere benaming van één van de twee tegenover elkaar liggende hoeven aan de straat (nummers 4 en 5).

• BERINGS G., Landschap, geschiedenis en archeologie in het Oudenaardse, in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde van zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XXVI, 1989, p. 126.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1988, p. 537.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja