Ronseweg

Beschrijving

Vroeger gekasseide steenweg naar Ronse. Gekenmerkt door nummer 3, voormalige stoomsuikerij van de jaren 1890, huizen van de jaren 1930: nummer 5 en nummer 7, halfronde pilaster met glasraam met maraboe en gietijzeren decoratie in deur en poort. Verder ten zuiden, het rechthoekig aangelegd kerkhof van 1898. Op het kruispunt met de Watermolenstraat, nummers 66-68, vroegerere wolspinnerij Lainière de l'Escaut van 1923; grote rechthoekige baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak, gevels verticaal geritmeerd door lisenen met gele baksteendecoraties.

• VANDEVELDE L., Evolutie in het uitzicht van Leupegem (VXIe tot XXe eeuw), in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde van zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XXVIII, 1991, p. 167.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja