Paardemarktstraat

Beschrijving

Oud straattracé, vroeger ook zogenaamde Kerkstraat, vertrekkend aan de Lijnwaadmarkt; benaming verwijzend naar de plaats waar de paardenmarkt bij de vermaarde jaarmarkt van Ename gehouden werd namelijk ter hoogte van het begin van de huidige Wallestraat tussen de Martijn van Torhoutstraat en de Paardemarktstraat. De straat grenst aan de zuidoostkant van het oud kerkhof rondom de Sint-Laurentiuskerk waar zich voorheen ter hoogte van het westkoor (vroeger met kerkingang) een groot toegangshek aan hekpijlers bevond. Tussen Lijnwaadmarkt en Wallestraat bewaart de straatwand met onpare nummer tussen voornamelijk gemoderniseerde huizen nog enkele eenvoudige lage dorpshuizen van één bouwlaag uit de 19de eeuw, namelijk nummers 39-41. Vanaf het kruispunt met Wallestraat verloopt de straat in de vorm van een voetwegel schuin naar de steenweg Aalst-Oudenaarde (Martijn van Torhoutstraat) en domineert hedendaagse woningbouw.

• BERINGS G., Ename: meer dan een abdij. Historische schets van een dorpsontwikkeling, in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde van zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XXIX, 1992, p. 48, 57, 63.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja