Oosse

Beschrijving

Schaars bebouwde landelijke straat in het noorden van Mater vanaf de Zwadderkotstraat noordwaarts leidend in de vallei van de Oossebeek en gedwarst door de beek ter hoogte van de ontdubbeling van het laatste deel van de straat. Vroegste vermelding van de plaatsnaam Oosse in de eerste helft van de 11de eeuw, van de Oossebeek circa 1405. Toponymische verklaring van Oosse als afkomstig van "Auciacum" in de betekenis van "toebehorend aan Aucius", wijzend op een Gallo-Romeinse nederzetting. Het "Hof t' Oosse" vermeld in 1527 is op de kaart van Jan Bale van 1661-63 afgebeeld als een onbebouwde cirkelvormig omgrachte site te situeren aan de overgang van Oosse en Boslos (Nederename).

Naast de Oossebeek tegenover de Toisschemolen en Lage Dumpel staand veldkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Opgericht na Wereld Oorlog I door de familie Eeckhout van de tegenover liggende hoeve met watermolen, als inlossing van een belofte omdat twee zonen als soldaat ongedeerd uit de oorlog terugkeerden. Vernieuwde gewitte rechthoekig bakstenen sokkel onder pannen ezelsrug voorzien van rechthoekige nis afgesloten door traliedeurtje.

• BERINGS G., Landschap, geschiedenis en archeologie in het Oudenaardse, in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde van zijn Kastelnij en van den Lande Tusschen Maercke en Ronne, XXVI, 1989, p. 113.
  • TACK G. - VAN DEN BREMT P. - HERMY M. - CHARLIER G., Bos wastine. Historische ecologie, (in voorbereiding).