Ohiostraat

Beschrijving

Deze straat verbindt Eine met Nederename en is genoemd naar de zogenaamde "Ohiobrug" over de Schelde, opgericht ter herinnering aan de Schelde-overtocht van de 37ste Divisie van het Amerikaanse leger in 1918. De overheden van de Amerikaanse staat Ohio verbonden er zich toe in 1928 een voor die tijd zeldzame brug in spanbeton te construeren, onder leiding van Walker en Weeks. In 1940 werd ze opgeblazen en 1950-1955 groter heropgebouwd. De huidige brug dateert van de jaren 1980 en wordt nog steeds geflankeerd door de oorspronkelijke twee + twee betonnen bizonbeelden door J. De Decker op hardstenen sokkels aan de aanzet van de brug, thans echter anders gericht dan voorheen. Op elke sokkel herdenkingsplaat met opschrift "In memory of the crossing of the Schelde by the 37th devision A.E.F.", tekst die op de boog van de vroegere brug voorkwam.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief.
  • DHOOP E., Ename in oude prentkaarten foto's en doodsbeeldekens, Oudenaarde, 1978.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja