Nestor De Tièrestraat

Beschrijving

Voor 1965 deels zogenaamd Grote straat en Oudenaardsesteenweg. Einse winkel- en centrumstraat, zogenaamd naar Nestor de Tière, baanbreker van het realisme in de Vlaamse toneelletterkunde. Eén van de hoofdstraten van Eine met landelijke woningen en rijhuizen van één en twee bouwlagen, onderging in de loop der jaren grondige veranderingen. Hier stonden onder meer de brouwerij Doutreligne en het klooster van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Vroegere landweg, thans verstedelijkt met veel rijhuizen en grote diversiteit aan bouwtypes. Aantal beraapte huizen uit de eerste helft van de 19de eeuw, nummer 169; ijzeren balkon boven korfboogpoort, nummer 173; getoogde geriemde vensteromlijsting met sluitsteen op tweede bouwlagen, nummer 176 geriemde vensteromlijsting op tweede bouwlagen Straat met voornamelijk kleinhandelszaken. Een aantal huizen zoals nummers 126 en 139 getuigen van wat eertijds gemeengoed was.

• DHOOP E., Eine in oude foto's en prentkaarten, Oudenaarde, 1978. Heemkundige Kring, nr. 2, 1994.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja