Kortrijkstraat

Beschrijving

Voorheen door olmen afgezoomde straat, als verbinding van de dorpskern in westelijke richting met de Kortrijkse Heerweg, over de Meulenkouter, thans doorsneden door de Westerring. Voorheen met verschillende windmolens, onder meer de zogenaamd "Snuifmolen", een houten staakwindmolen, oorspronkelijk om olie te stampen, heropgebouwd als graanmolen in 1851, vernield in 1918, afgebroken in 1927, en zogenaamd "Den Osse", een achtkantige stenen koren- en oliewindmolen, beschoten in 1918, nadien gebruikt als landgebouw.

Begin van de straat, tot 1918 gedomineerd door de afspanning zogenaamd "De Halve Maan" met links en rechts het oud klooster en de school, na vernieling in de Eerste Wereldoorlog vervangen door het neogotische complex. Ertegenover vermeldenswaardige elektriciteitscabine in de vorm van een traditionele bak- en natuurstenen duiventoren met voor- en achtertrapgevel met vlieggaten, korfboogdeurtje en lancetvensters.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede Band, Gent, 1963, p. 5-6.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 245-246, 247-249.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja