Karel Martelstraat

Beschrijving

Voor 1971 zogenaamde Groenstraat, huidige straatnaam verwijzend naar de legende die verhaalt dat Karel Martel de latere Heilige Amelberga wenste te huwen waarop deze vluchtte van Temse naar Mater. Vanaf het dorpscentrum van Mater (Materplein) en in het verlengde van Kerkgate zuidwestwaarts leidend tot Holleweg, evenals laatstgenoemde straat met * kasseibestrating. Vóór de grensaanpassing van 1979 tussen Mater en Volkegem ingevolge de ruilverkavelingen van eind de jaren 1970, behoorde een deel van het grondgebied ten Oosten van de Holleweg met inbegrip van de zogenaamde "Nieuwe Molen" (zie nummer 16) bij Volkegem. As met veel recente losse bebouwing. Voornamelijk in de de tweede helft van de straat aanleunend bij Materplein nog bewaarde hoeven naast enkele grotere 19de-eeuwse dorpshuizen en het dominante vroegere klooster op hoek Materplein tegenover de kerk.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja