Hoge Weg

Beschrijving

Voormalige Heirweg, in 1783 zogenaamd "herrewegh naer Geeraersberge". Twee arduinen ommegangkapelletjes: naast nummer 27 en hoek Kerklosstraat met "De hemelvaart van Jezus" onder linde en op de hoek Ommegangstraat met "De Verrijzenis van Jezus" onder essebomen, deeluitmakend van de zogenaamde "lange ommegang" uit de jaren 1950.

De voormalige houten korenwindmolen ter hoogte van het perceel naast nummer 27 werd gesloopt in 1891. De molen verving de oude zogenaamde "Banmolen" van de heer van Pamele reeds bekend voor 1275. De molen werd verkocht na de Franse Revolutie. In 1823 werd de "koorn windmolen en stampkot met molenhuis en medegaande molenberg" verkocht aan J.F. Compeyn.

• VANDEPUTTE J.L.T., De molens van het arrondissement Oudenaarde, uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 116-118.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja