Pastoor De Heuckstraat

Beschrijving

Landelijke, gebogen straat vertrekkend van Leest-Dorp, over de Zenne naar Mechelen. Enkele bewaarde hoeven, uit de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer

• nummer 1 van 1892: woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag met aansluitende dwarsschuur van drie traveeën en haaks wagenhuis met rondboogpoorten;
  • het recent sterk aangepaste nummer 7, volgens kadastrale gegevens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.
  • Nummer 13: zogenaamd "Brughuis", nabij de Zenne gelegen herberg, opklimmend tot 1783, doch later verhoogd en recent grondig aangepast.

Zennebrug vernield tijden de Eerste en de Tweede Wereldoorlog; huidige brug van circa 1950.

• Leest Geweest, o.l.v. HERREGODS G., s.l., 1978, p. 28-30.

Aanvullende informatie

Bij het begin van de oorlog 1914-1918 heeft het Belgische leger de brug laten springen. In 1916 liet het Duitse leger een nieuwe brug leggen. Bij het begin van de oorlog 1940-45 heeft het Belgische leger deze laatste brug tot ontploffing willen brengen. Dit was niet goed gelukt zodat de brug in zijn geheel in het water viel. Na de oorlog werd een voorlopige brug over de Zenne geplaatst. De beschadigde brug werd voorlopig op de dijk gelegd voor herstelling. Mijn vader heeft daarin nog "brugkermis" in gehouden. Na enig herstelwerk in een atelier werd de beschadigde brug begin jaren 1950 terug over de Zenne geplaatst (zijnde de brug die de Duitsers tijdens 1916 hadden gelegd). Besluit: De huidige Zennebrug van Leest dateert van 1916.
Auteurs : Apers, Eddy