Edelareberg

Beschrijving

Drukke verkeersweg over de heuvelkam van Oudenaarde, via Kerselare leidend naar Brakel en Geraardsbergen, en waarvan het oorspronkelijke tracé over de huidige Vlaamse Ardennendreef liep. Vermoedelijk verlegd in functie van de opkomst van Oudenaarde als nieuw handels- en bewoningscentrum vanaf de 12de eeuw. Reeds vermeld in een oorkonde van 1197. Aanvullend nieuw tracé in het tweede kwart van de 19de eeuw vanaf de samenkomst met de Aalststraat tot de bocht. Thans gemengde bebouwing met kleine burgerhuizen uit de 19de eeuw en voornamelijk 20ste eeuw (bijvoorbeeld nummers 34, 46), voormalige hoeven (bijvoorbeeld nummer 38) en villa's zoals nummer 68 van 1941.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. ED. 874.1-377.
  • BERINGS G., Landschap, geschiedenis en archeologie in het Oudenaardse, Oudenaarde, 1989, p. 57-58.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja