Doornikstraat

Beschrijving

Leidend naar de voormalige grens met Leupegem aan de alhier gedempte 19de-eeuwse aftakking van de Schelde. Aangelegd in het derde kwart van de 19de eeuw op de plaats van de vroegere stadsvesten. De zijmuur van nummer 1, gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, bewaart in de plint nog schaarse sporen van de vroegere stadsvesten in Doornikse steen.

Straatbeeld bepaald door doorsnee-architectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, voornamelijk bakstenen lijstgevels of gevels met geglazuurd bakstenen parement uit begin 20ste eeuw, bijvoorbeeld nummer 26 van 1908, of enkelhuizen in art-deco getinte stijl uit interbellum, bijvoorbeeld nummer 8 van 1931 naar ontwerp van J. Colpaert, nummer 13 van 1924 naar ontwerp van G. Decordier, nummer 19 van 1927.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-3517, 3875, 4218.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja